Cristine Granville – agentul secret ce a dat definitia curajului

„O corabie este in siguranta in port. Dar nu pentru asta sunt corabiile construite.” John A. Shedd  Curajul.. ar putea sa fie singura ei insusire si ar fi de ajuns. Christine Granville, pe numele ei real Krystyna Skarbek, a fost agentul secret polonez care i-a servit drept model lui Ian Fleming pentru ale sale personaje feminine din seria James Bond. Si totusi a fost vie, si totusi a trait fara sa arate o clipa teama. 

Nascuta in 1908, de origine aristocrata, Christine s-a oferit ca voluntar in organizatia britanica SOE pentru a schia din Ungaria in Polonia si a se alatura miscarii de rezistenta, ceea ce a si facut alaturi de un membru al echipei olimpice de schi din Polonia.

Faptele ei au devenit legenda prin curajul si ingeniozitatea de care a dat dovada. Printre altele a convins niste soldati germani sa fuga, tragand sigurantele de la doua grenade pe care le avea sub brate si amenintand ca le da drumul sau ii vor cadea daca o omoara. Cu o alta ocazie a reusit sa convinga o trupa de Germani care era pe cale sa o prinda ca se afla ei insisi sub asediu prin zgomotele pe care le facea, desi in acelasi timp incerca sa calmeze un caine care o ataca. O data prinsa a convins un doctor ca sufera de TBC si este contagioasa, muscandu-si limba pana cand i-a curs sange si astfel a fost eliberata si ea si partenerul ei, reusind mai apoi sa iasa din tara.

Insa cel mai cunoscut act al ei a fost atunci cand a intrat de una singura la comandantul german care ii retinuse superiorul si urma sa il execute, declarand ca este nepoata Generalului Britanic Montgomery. L-a convins pe acesta ca Germanii urmeaza sa fie atacati si el insusi executat si a negociat rascumpararea agentului pe o suma de bani si o scrisoare de iertare ce urma sa ii fie utila, toate informatiile fiind de fapt rodul imaginatiei ei.

Curajul.. Parca astfel de fapte, puse in slujba dreptatii si salvarii de vieti omenesti ii dau un cu totul alt sens acestui cuvant. Christine a supravietuit razboiului si a primit numeroase decoratiuni pentru faptele sale, iar viata ei este povestita pe larg si intr-un mod care convinge in cartea „Spionul care iubea” scrisa de Clare Mulley.

Lasă un comentariu